B6-vitamin (piridoxin)
Vízben oldódó vitamin, amely a B-komplex-vitaminok egyik tagja, és számos formában fordul elő ételeinkben és az emberi szervezetben. Legfontosabb szerepe a fehérjék átalakulásánál van.
Hasznos tápanyag a bőrápolás minden területén. Fontos szerepe van a nátrium és kálium egyensúlyának szabályozásában. Éppen ezért, bizonyítottan sokat segít a felhalmozódott folyadék kezelésében, így érdemes észben tartani, ha puffadt szemekről vagy arcról van szó.
Szerepe az emberi szervezetben
Kiemelkedően fontos szerepet játszik a vörösvérsejtek termelésében, és a szénhidrátok metabolizmusában.
A sejten belüli genetikai információ hordozásáért felelős nukleinsavak és a fehérjék építőkockáiként ismert aminosavak szintén B6-vitamint igényelnek. Hiánya számos idegrendszeri problémát okozhat, ilyen pl. depresszió. Összefüggést találtak a gyulladásos megbetegedések kockázata és a B6-vitamin hiánya között.
Legfontosabb B6-vitamin források
Szinte minden zöldség tartalmaz B6-vitamint, ezért javasolt, hogy mindennap fogyasszunk változatosan friss és kíméletesen főzött zöldségeket.
Állati eredetű források:
- tonhal
- marha
- csirke
- lazac
- garnéla
- tőkehal
Természetesen a gyümölcsökben is találunk B6-vitaminokat. Ilyen például a banán, az ananász és az avokádó.
B6 vitamin hiánya és ennek tünetei
65 évnél idősebb személyek jellemzően alacsonyabb B6-vitaminszinttel rendelkeznek. Ennek több oka lehet, például a szervezetükben a B6-vitamin kisebb hatékonysággal szívódik fel, vagy kevésbé tudják hasznosítani ezt a vitamint. Igy az idősebb korosztálynak különösen oda kell figyelniük a B6-vitamin megfelelő bevitelére.
Hiányát a dohányzás és bizonyos gyógyszerek pl. fogamzásgátlók fokozhatják.
A B6-vitamin megfelelő hasznosulásához magnéziumra is szükség van.