image description

Nyári pollenallergia

Egy kedves páciensünk november végén jött el hozzánk inhalatív allergiavizsgálatra. Azt javasoltuk neki, hogy ilyenkor nem érdemes elvégeztetni a vizsgálatot, mert nem valós eredményeket fog mutatni. Kértük, hogy jöjjön vissza a nyár kezdetével, amikor az első tünetei jelentkeznek. A hölgy nagyon megköszönte az őszinte ajánlást, visszajött hozzánk idén júniusban, és egyből egyértelművé vált, hogy milyen pollenek okozzák számára a kellemetlen tüneteket.

A nyári hónapokban jelentkező orrdugulást, orrfolyást, tüsszögést legtöbbször nem náthavírusok okozzák, hanem azok a gyomnövények, illetve fák, amelyek pollenjére szervezetünk érzékenyen reagál. Július-augusztus táján minden évben megkezdődik a parlagfűszezon, ráadásul a pollenek mellett a rovarcsípések és a napfény is kiválthat allergiás reakciót.

Nyáron a levegő tele van szemmel nem látható pollenekkel. A belélegzett virágpor megtapad a nyálkahártyán, a szervezet pedig beindítja természetes védekező rendszerét, ellenanyagot kezd termelni. Ez az ellenanyag a véráramba kerülve a szervezet minden pontjára eljut és egyéb kémiai anyagok mellett hisztamint szabadít fel. A hisztamin az érintett területen különböző, akár igen kellemetlen tünetekkel járó allergiás reakciót okozhat. Ezért is érdemes tisztában lenni azzal, mi az allergia kiváltója, ennek kiderítését szolgálja az allergiavizsgálat. A vizsgálatra kifejezetten akkor érdemes elmenni amikor panaszaink vannak, mert ekkor emelkedik meg az össz IgE és a gyulladáskor keletkező fehérjemolekulák (specifikus IgE) szintje.

Ha már tudjuk mire vagyunk allergiásak, akkor könnyen tudunk használni egy pollennaptárat, például a nyári kirándulás előtt, amiből megtudhatjuk mely pollen van éppen a levegőben.

Ajánlott a gyakoribb hajmosás, mivel a pollenek a hajunkról a párnánkra tapadhatnak, éjjel pedig fokozhatják a tüneteinket.

Gyere el hozzánk, és derítsd ki pontosan mire vagy allergiás!

Csomagjaink

Inhalatív 20-as panel (allergén specifikus IgE) 16 000 Ft

Tartalma: fakeverék: éger, nyír, mogyoró, tölgy, fűz; fűkeverék: perjefélék, réti komócsin, rozs, parlagfű, lándzsás utifű, feketeüröm; hámok: macska szőr-hám, kutya hám; tollkeverék: liba toll, csirke toll, kacsa toll, pulyka toll; Penicillium notatum, Cladosporium herbarum, Aspergillus fumigatus, Candida albicans, Alternaria tenuis, Dermatophagoides pteronyssin.

Inhalatív 40-es panel (allergén specifikus IgE) 19 500 Ft

Tartalma: macska szőr/hám, ló szőr, szarvasmarha szőr, kutya szőr, tengerimalac hám, nyúl hám, aranyhörcsög hám, patkány hám/protein, egér hám/protein, tollkeverék háziszárnyas (liba, csirke, kacsa, pulyka), ecsetpenész (Penicillium notatum), korompenész (Cladosporium herbarum), kannapenész (Aspergillus fumigatus), Candida albicans (élesztőgomba), konídiumos gomba (Alternaria tenius), parlagfű, fekete üröm, réti margaréta, gyermekláncfű, aranyvessző, égerfa, mogyoró fa/cserje, szilfa, fűzfa, nyárfa, juharfa, nyírfa, bükkfa, tölgyfa, diófa, házipor atka (D. pteronyssius), házipor atka (D. farinae), házipor/házikosz, csótány, lándzsás útifű, fehér libaparéj, ballagófű, juhsóska, fűkeverék 1 (csomós ebír, réti csenkesz, angol és réti perje, réti komócsin), fűkeverék 2 (illatos borjúpázsit, angol perje, nád, termesztett rozs, pelyhes selyemperje)

img-decor